icono de desambiguación Entradas similares:  lit
llit
central (AFI) [ˈʎit]
valenciano (AFI) [ˈʎit]
baleárico (AFI) [ˈʎit]
acentuación monosílaba
longitud silábica monosílaba
rima it

Etimología 1

editar

Del latín lectus o lectum. Compárese con el francés lit, el portugués leito, el gallego leito, el castellano lecho o el italiano letto.

Sustantivo masculino

editar
Singular Plural
llit llits
1 Mobiliario
Cama, lecho.
  • Ejemplo: 

    Damunt, mal escairades, unes bigues; // parets escrostonades; al capçal // del llit guerxat, un Crist medieval: // tot plegat, coses rònegues, antigues.→ Encima, mal encuadradas, unas vigas; paredes desconchadas; en la cabecera // de la cama torcida, un Cristo medieval: // todo, en fin, cosas dejadas, antiguas.Joan Arús. Las veus de la nit. Capítulo La nit al mas. 1971.

2 Geografía
Lecho, cauce, madre.
  • Ejemplo: 

    En el llit del Llobregat es produeix un nou fenomen combinat de destrucció d'aqüifers: la Confederació Hidrogràfica permet aprofitar les arenes dels llits dels rius fins un metre de profunditat (en realitat es profunditza fins els 8 metres).→ En el lecho del Llobregat se produce un nuevo fenómeno combinado de destrucción de acuíferos: la Confederación Hidrográfica permite aprovechar las arenas de los lechos de los ríos hasta un metro de profundidad (en realidad se profundiza hasta los 8 metros).Actes de les Primeres Jornades Catalanes de Sociologia (1981). Editorial: Societat d'Estudis Jurídics, Econòmics i Socials. Secció de Sociologia (Institut d'Estudis Catalans). 1985. ISBN: 8472830640.

Véase también

editar

Referencias y notas

editar